1 דקות קריאה
שבת שלום מבית הספר: האם הגיע הזמן למהפכה?

דמיינו את ילדיכם חוזרים מבית הספר ביום שישי, שרים זמירות שבת ומספרים על מה שלמדו על היום המיוחד הזה. נשמע כמו חלום רחוק? אולי לא. בזמן שמדינת ישראל מתמודדת עם שאלות של זהות יהודית וערכים, עולה לדיון נושא מפתיע: האם בתי הספר צריכים ללמד על שבת? ומה זה אומר עבור הילדים שלנו, המשפחות שלנו, והחברה הישראלית בכלל?

 שבת: הרבה יותר מיום חופש

שבת, "היום השביעי", היא הרבה יותר מיום חופש. היא אבן יסוד בתרבות היהודית, אי של שלווה בתוך ים סוער, הזדמנות להתנתק מהמירוץ הבלתי פוסק ולהתחבר למשפחה, לחברים ולקהילה. היא יום של התבוננות פנימית, של לימוד תורה ושל חיבור למסורת אבותינו. היא נרות, מאכלים מיוחדים, תפילות, והרבה זמן איכות משפחתי. אבל האם הילדים שלנו באמת מבינים את המשמעות העמוקה הזו? האם הם יודעים על ההיסטוריה העשירה, המנהגים המגוונים, והערכים המיוחדים שיום השבת מייצג? 

האם הם יודעים מהי "נשמה יתרה", או למה אנחנו מברכים על היין? במערכת החינוך החילונית, שבת לרוב לא זוכה להתייחסות מעמיקה. היא מוזכרת כחלק מימות השבוע, אולי בהקשר של "יום המנוחה", אבל המשמעות התרבותית והיהודית שלה לרוב נשארת בצד. 

שבת בבית הספר, אז מה זה אומר? 
ללמד על שבת בבית הספר זה אומר להכניס את השבת לתוך תוכנית הלימודים בצורה מעניינת ורלוונטית. 

זה אומר ללמוד על המשמעות של השבת ביהדות, על המותר והאסור שלה, על ההיסטוריה שלה, על המנהגים השונים, ועל הערכים החברתיים והסביבתיים שהיא מקדמת. זה אומר לחשוף את הילדים לעושר ולמשמעות של היום הזה. להראות להם ששבת היא לא רק "יום חופש", אלא יום של חיבור, התבוננות והתחדשות. 

למה זה חשוב?

  • זהות יהודית: שבת היא חלק בלתי נפרד מהמורשת והתרבות היהודית. לימוד על שבת בבית הספר יכול לחזק את הקשר של הילדים שלנו ליהדות, ולעזור להם לפתח זהות יהודית חזקה ומגוונת.
  • ערכים חברתיים: שבת היא יום של משפחה, קהילה, ומנוחה. לימוד על שבת בבית הספר יכול לעודד ערכים חברתיים חשובים כמו חיבור למשפחה, ערבות הדדית, ואיזון בין עבודה למנוחה.
  • ערכים סביבתיים: שבת היא יום של הפסקה מפעילות אנושית מוגברת. לימוד על שבת בבית הספר יכול לקדם מודעות סביבתית, ולעודד התנהגות מקיימת ואחראית.
  • פלורליזם וסובלנות: לימוד על שבת בבית הספר יכול לעזור לילדים להכיר ולהבין את המגוון הרחב של מנהגי השבת השונים במשפחות שונות. זה יכול לקדם פלורליזם, סובלנות, וכבוד הדדי.
  • חיבור לעולם: גם ילדים שאינם מגיעים מבתים שומרי שבת ייתקלו במושג הזה בחברה הישראלית, בתקשורת ובספרות. הבנת המשמעות שלו תעשיר את עולמם.

כל זה עולה בקנה אחד עם מטרות החינוך בבית הספר הממלכתי:
על פי חוק חינוך ממלכתי - "מטרות החינוך הממלכתי" סעיף 2, מטרות החינוך הממלכתי הן:
(1) לחנך אדם להיות אוהב אדם, אוהב עמו ואוהב ארצו, אזרח נאמן למדינת ישראל, המכבד... את מורשתו, את זהותו התרבותית ואת לשונו;
(2) להנחיל את העקרונות שבהכרזה על הקמת מדינת ישראל ואת ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית...
(3) ללמד את תולדות ארץ ישראל ומדינת ישראל;
(4) ללמד את תורת ישראל, תולדות העם היהודי, מורשת ישראל והמסורת היהודית... ולחנך לכבדם;...".
בהתאם לכך על מערכת החינוך בישראל ללמד כיצד לשמור שבת, ולחנך לכבד את המסורת ואת המורשת של השבת.

מה אתם יכולים לעשות? 

השיח על שבת בבית הספר הוא בתחילתו. הנה כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי להצטרף לשיח:

  • דברו עם ההורים האחרים בכיתה: שתפו את המאמר הזה, ושאלו אותם מה הם חושבים על הנושא.
  • פנו למורים ולמנהלים: שאלו אותם אם הם מוכנים לשקול להכניס את נושא השבת לתוכנית הלימודים.
  • כתבו למקבלי ההחלטות: פנו לחברי הכנסת ולשר החינוך, והביעו את דעתכם בנושא.
  • יוזמות יצירתיות: חשבו מחוץ לקופסה! אולי אפשר לארגן קבלת שבת כיתתית (אפילו סמלית) לקראת חופשת סוף השבוע? אולי אפשר להכין תערוכה של ציורים בנושא שבת? היו יצירתיים והפכו את הלמידה לחוויה מהנה.

דברו עם עוד הורים:

השבת היא אוצר תרבותי ורוחני. לימוד על שבת בבית הספר יכול להעשיר את עולמם של הילדים שלנו, לחזק את הקשר שלהם ליהדות, ולקדם ערכים חברתיים וסביבתיים חשובים. אל תחכו שמערכת החינוך תעשה את הצעד הראשון. קחו יוזמה, דברו עם ההורים והמורים, והפכו את שבת לנושא לשיחה וללמידה. כי שבת, היא לא רק של שומרי המסורת, היא של כולנו. הצטרפו אלינו למאבק למען השבת בבית הספר. שתפו את המאמר הזה עם חברים ובני משפחה. ביחד, נוכל לעשות את השינוי!